Weekendhøjskole 2025
"Bogen som forandrede sin omverden"
Fredag d. 5. september
Henrik Goldschmidt
Manden der ville reparere verden med musik
Foredrag med musik, sang og fællessang
Lørdag d. 6. september
Birgitte Bech
Arne Haugen Sørensens store fortælling
Sisse Marie Kromann
Kvindernes bibel?
Eskil Simmelsgaard Dickmeiss
Provstens sangtime
Søndag d. 7. september
Gudstjeneste
Kristian Leth
Verdens vigtigste bog
Pris
Deltagelse i hele programmet fra d. 5. – 7. september koster 500 kr. pr. person inkl. mad, kaffe og kage, ekskl. drikkevarer.
Adgang til musikalsk foredrag fredag d. 5. september kl. 19 koster 100 kr. pr. person.
Tilmelding!
Tilmeldingen skal ske via knappen ovenfor eller ved personligt fremmøde på kirkekontoret tirsdag og onsdag kl. 11-13.
Sidste frist for tilmelding 15. august 2025 - tilmeldingen er bindende.
Programmet er med forbehold for ændringer og aflysninger.

Se hele programmet her
Fredag d. 5. september
Kl. 19 Henrik Goldschmidt
Manden der ville reparere verden med musik
Foredrag med musik, sang og fællessang
En personlig fortælling om at finde sin vej i livet med et instrument i hånden. En familiehistorie om at overleve pogromer, deportation og flugt uden at give slip på sin historie, identitet og kultur. Da Henrik Goldschmidt boede i Israel, blev han konfronteret med israeleres og palæstinensernes skæbne adskilt fra hinanden bag mure og hegn. Han besøgte børn i Israel og på Vestbredden og spillede musik med dem alle.
Henrik har siden 2003 etableret Middle East Peace Orchestra, der bringer kristne, muslimske og jødiske professionelle musikere sammen.I 2010 lykkedes det yderligere at skabe en musikskole på Nørrebro i København, som tilbyder gratis undervisning for alle elever. Her mødes børn fra de forskelligste kulturer og spiller og synger sammen. Intet kan som musik nedbryde skel og mure mellem mennesker.
Bemærk: Ovenstående musikforedrag kan opleves til en pris af 100 kr. pr. person. Musikforedraget er inkluderet i den ”fulde pakke”. Se nærmere på bagsiden.
Lørdag d. 6. september
Kl. 9 Morgensang og morgenmad
Kl. 10 Birgitte Bech
Arne Haugen Sørensens store fortælling
Billedforedraget præsenterer Arne Haugen Sørensens meget værdsatte kirkeudsmykninger. Efter en ungdom i opposition til kirken opdagede Arne Haugen Sørensen, at århundreders kirkekunst talte stærkt til ham, og at bibelske motiver spejler hans eget og alle menneskers liv. Gennem nyfortolkning af bibelens dramaer tager Arne Haugen Sørensen lidenskabeligt livtag med eksistensen. På helt personlig måde forener Arne Haugen Sørensen modernismens grove, koloristiske strøg med et bevægende følsomt udtryk. Nogle af hans tolkninger er blevet klassikere, fx Guds store hånd, der bærer den døde op i lyset.
Kl. 12 Frokost
Kl. 14 Sisse Marie Kromann
Kvindernes bibel?
Er biblen kun til mænd, om mænd og for mænd?
Rejs med ind i Kvindernes Religionshistorie og mød biblens kvinder, en del af historien, der alt for sjældent bliver fortalt. På denne rejse møder vi kvindelige profeter, apostle og andre kvinder, der på hver sin måde bryder med en ellers patriarkalsk tid og skriftkultur.
I skrifterne og ikke mindst imellem linjerne på skrifterne og i arkæologien, viser religionshistoriker Sisse Marie Kromann, flere af disse kvinder og ser på, hvordan kvinderne er fortolket, fra de tidligste tider og frem til i dag.
Kl. 15.30 Kaffepause
Kl. 16 Eskil Simmelsgaard Dickmeiss
Provstens sangtime
Hvad skal der til for at noget er en salme? Er der grænser for, hvad vi kan synge i kirken? Og hvad kan salmesangen, som intet andet kan?
Hør Eskil S. Dickmeiss’ tanker om disse spørgsmål og syng med på hans yndlingssalmer fra især den nyere del af salmeskatten.
Kl. 18.00 Festmiddag
Kl. 19.30 Aftensang i kirken
Kl. 20 Tak for i dag og på gensyn i morgen
Søndag d. 7. september
Kl. 10 Gudstjeneste
Kl. 11 Frokost
Kl. 12 Kristian Leth
Verdens vigtigste bog
I podcastet Bibelen Leth fortalt på P1 gennemgår Kristian Leth bibelen og dens betydning. I dette foredrag fortæller han hvorfor bibelen er verdens vigtigste bog, og forklarer hvordan den påvirker os alle sammen, vores dagligdag, vores omgivelser og vores forståelse af os selv i verden.
Via nedslag i og genfortællinger af en række historier fra bibelen bliver alt fra missionæren og fundamentalisme til universalisme og - ja - selv ateisme forklaret som videreudviklinger af tendenser i kristendommen med rod i bibelen.
Foredraget er respektfuldt og udogmatisk, men udfordrer både troende og ateister til at revurdere deres egen forståelse af den cirka 2000 år gamle samling tekster, der har lagt grundlaget for den kultur og det samfund, vi lever i i dag.
Kl. 14 Tak for i år – på gensyn!